179810174 310224507128944 6065878709770587299 n

Într-o conferință de presă organizată astăzi, 29 aprilie, primarul Muncipiului Oradea, Florin Birta, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au prezentat proiectul noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie din Oradea.

Spitalul va avea o capacitate de cel puțin 218 paturi, cu suplimentare până la 295, în funcție de necesități. La acestea se adaugă 20 de paturi de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă. Unitatea spitalicească va avea un compartiment pentru primiri urgențe, un ambulator integrat și un bloc operator pentru situații de urgență.  

Suprafața totală a terenului este de 3,5 hectare, suprafața construită este de 1 hectar, parcarea va avea 175 locuri pentru autoturisme, 139 locuri pentru biciclete, ele fiind situate atât subteran cât și suprateran. Investiția totală este de 128 milioane de euro și va fi asigurată prin accesarea fondurilor europene.

„Acest nou proiect răspunde la două probleme. În noul spațiu vor fi mutate secțiile ce funcționează în spații necorespunzătoare, la infecțioase, în spitalul vechi de lângă magazinul Crișul și la TBC, pe strada Izvorului. În clădirea nouă vor fi tratate cazurile de coronavirus sau alte boli contagioase, fără a se bloca celelalte spitale. Acest spital ar putea prelua pacienți și din afara județului, în situații limită. Primăria Oradea, care gestionează spitalele, va duce greul derulării licitațiilor și construcției. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea proiectului!”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

„Ne dorim ca Oradea să aibă cel mai modern spital de boli infecțioase din România. Proiectul noului spital a fost realizat după trei principii: flexibilitate, securitate și eficiență. Un spital de boli infectioase trebuie să aibă de trei ori suprafața unui spital județean, datorită circuitelor de securitate, care ne feresc de contaminare.  Urmează să demarăm procedura pentru proiectare și execuție, în primăvara anului viitor vor începe lucrările de construcție, urmând să fie finalizate pănă în anul 2025”, a declarat Florin Birta, primarul Oradei.

Vă reamintim că pe 16 noiembrie 2020, Consiliul Județean Bihor a adoptat proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al județului Bihor în domeniul public al municipiului Oradea a unui teren cu o suprafață de 2,5 hectare pentru construirea spitalului.

Anterior Drum nou de legătură între Paleu și centura Biharia

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2021. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast