Contact

Un an de „Un județ mai curat” | Rezultate și obiective noi

Acasă > Mediu > Un an de „Un județ mai curat” | Rezultate și obiective noi

Curățenia în județ este unul dintre obiectivele Consiliului Județean Bihor. În lupta cu depozitările ilegale de deșeuri și identificarea celor responsabili, la finalul anului trecut a fost încheiat un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT.

Consiliul Județean Bihor a achiziționat patru camere de supraveghere performante, care permit identificarea persoanelor și a autovehiculelor, inclusiv pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile. Acestea sunt utilizate de Garda de Mediu și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, ca urmare a protocolului încheiat cu autoritatea județeană.

Rezultatele la un an de la semnarea protocolului de colaborare au fost prezentate într-o conferință de presă de către Ilie Bolojan – președintele Consiliului Județean Bihor, Dumitru Țiplea – prefectul Județului Bihor, chestor Alin Haniș – șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Monica Crișan – comisar la Garda de Mediu Bihor, Cristian Câmpan – director executiv APIA și Traian Bulzan – șef SDN Oradea.

Curățenia este unul dintre semnele distinctive ale civilizației, pentru că un mediu curat ajută la dezvoltarea economică, dacă vorbim de turism, investitori și calitatea vieții. Începând de anul trecut, împreună cu instituțiile partenere, am pus în practică acțiuni pe mai multe direcții, toate cu același scop: un județ mai curat”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, au fost identificate și sancționate 33 de persoane care au depozitat ilegal diverse deșeuri, valorarea totală a sancțiunilor ajungând la 240.000 lei. De asemenea, au fost confiscate trei autovehicule folosite la transportul deșeurilor. Sistemele de supraveghere au fost amplasate, prin rotație, în șapte locații: Țețchea, Pădurea Neagră, Beiuș, Remeți, Cauaceu, Aleșd și Miersig.

Pentru prima dată am putut monta echipamente de supraveghere și în locuri greu accesibile, fără curent și alte facilități, camerele de supraveghere fiind mobile și autonome. Am dispus colegilor din județ să facă un inventar al zonelor de pe raza lor de competență unde se depozitează ilegal deșeuri, dar am primit informații de la fiecare instituție implicată, inclusiv autorități locale. Camerele sunt montate în mai multe locuri concomitent, în funcție de zonele cu probleme semnalate”, a declarat chestorul Alin Haniș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Avem o prioritate de bază de a pune în grafic și în ordine județul și în ceea ce privește curățenia. Grija față de mediu este o prioritate pentru Instituția Prefectului, pe lângă digitalizarea și eficientizarea activității instituțiilor deconcentrate”, a precizat Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

          Garda de Mediu a sesizat și sancționat, pe lângă depozitările ilegale, și incendieri de deșeuri. Potrivit comisarului Monica Crișan, anul acesta au fost date 68 de sancțiuni, în valoare de peste un milion de lei, și 20 de avertismente. Au fost întocmite două sesizări penale pentru arderi de deșuri și deversări de deșeuri periculoase pe raza județului.

          În ceea ce privește terenurile neîngrijite de la marginea drumurilor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bihor a identificat și notificat 90 de fermieri, în urma controalelor făcute pe DN1 (Oradea – Borod – Aleșd), DN76 (Oradea – Beiuș – Sâmbăta) și DN79 (Oradea – Salonta – Oradea). Termenul până la care proprietarii își pot curăța terenurile pentru a putea beneficia de subvențiile de la stat este ianuarie 2022. Directorul executiv al APIA, Cristian Câmpan, a precizat că vor începe verificări pe trasee noi.   

Un rol important în asigurarea curățeniei pe drumurile din județ îl are și Secția de Drumuri Naționale Oradea (SDN Oradea), din cadrul Direcției de Drumuri și Poduri Cluj. În cursul anului 2021, pe cei aproximativ 500 de kilometri pe care îi are în administrare, SDN Oradea a tăiat lăstăriș de pe o suprafață de 150.000 metri pătrați. După ridicarea vegetației tăiate sau cosite, a fost ridicată o cantitate de 270 de tone de deșeuri, echivalentul a 500 de kg/km.

Consiliul Județean Bihor acționează, împreună cu instituțiile partenere, în mai multe direcții: (1) stabilirea unor standarde de curățenie, penalități explicite și responsabilități clare pentru cei implicați, (2) operaționalizarea sistemului de colectare a deșeurilor, (3) accesarea fondurilor europene pentru salubritate și mediu, (4) înființarea unor platforme de colectare separată a deșeurilor în orașele din județ, (5) gestionarea câinilor fără stăpân, (6) curățenia în zonele turistice, (7) proiecte pentru conservarea mediului și (8) acțiuni de educare și voluntariat. În acest scop, au fost încheiate parteneriate și cu alte instituții și autorități locale.

Anul viitor ne propunem să diversificăm aceste acțiuni, să le consolidăm. Spre exemplu, ne dorim să avem o hartă făcută de cetățeni a depozitelor ilegale de deșeuri din județul Bihor. Vom crea o aplicație în care orice cetățean care nu își dorește ca localitatea sa să fie o groapă de gunoi, să încarce fotografii cu locația unde sunt aruncate deșeurile. Astfel, vom putea interveni mult mai rapid. Oricât s-ar zbate comisarii de la Garda de Mediu, nu au cum să perieze toate gropile de la marginile localităților. Anul viitor randamentele trebuie să fie mai bune. Curățenia este un rezultat al unui parteneriat între autorități și cetățeni”, a mai adăugat Ilie Bolojan.

Vă reamintim că protocolul de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT a fost încheiat pe 11 decembrie 2020.

Anterior „Food-truck-uri” pentru producătorii din Bihor

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor