Contact

Ziua Iei și Sânzienele, sărbătorite cu paradă și expoziție de costume populare

Acasă > Cultură > Ziua Iei și Sânzienele, sărbătorite cu paradă și expoziție de costume populare

Mâine, 23 iunie, va avea loc evenimentul „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, aflat în subordinea Consiliului Județean Bihor. Evenimentul are scopul de a promova obiceiurile lefate de această dată, obiceiuri care încă se mai păstrează în unele locuri de către femeile și fetele tinere.

De la ora 18:00, pe traseul dintre Piața Unirii – strada Republicii – Magazinul Crișul din Oradea, 9 „sânziene” (Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu, Maria-Alexandra Secan) vor face o paradă și vor interpreta un cântec tradițional, purtând costume populare albe și coronițe din flori de sânziene. La final, acestea vor împărți materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare.

Totodată, cum 24 iunie a fost declarată ziua internatională a IEI, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, Violeta Gherman va prezenta mâine în Piața Unirii o expoziție de costume populare din colecția personală. Costumele vor fi expuse în centrul Oradei între orele 17:30 – 19:30.

Se spune că Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor, iar dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, sânzienele se supără și pot îmbolnăvi oamenii.

Conform tradiției, obiceiurile din preajma sărbătorii Sânzienelor aduc, dacă sunt păstrate, prosperitate și noroc tinerelor practicante.

Anterior A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor