Acord pentru concesionarea Stației de biogaz Săcueni

Acasă > Economie > Acord pentru concesionarea Stației de biogaz Săcueni

În ședința extraordinară de îndată de joi, 22 decembrie, Consiliul Județean Bihor a exprimat un acord de principiu pentru concesionarea Stației de biogaz Săcueni, aflată în proprietatea Agenției de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecoland.

Consiliul Județean Bihor are calitatea de asociat în ADI Ecoland, alături de comunele Săcueni și Diosig. Scopul Asociației este de a gestiona stația care „produce energie electrică prin valorificarea resurselor energetice regenerabile – biomasă”.

Cheltuielile de funcționare a stației sunt asigurate, în principal, de Consiliul Județean Bihor, producția de energie electrică fiind prea mică pentru a le acoperi.

În conferința de presă care a precedat ședința extraordinară de îndată, Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a prezentat următoarele date:

În anul 2019 s-a obținut un venit de aproximativ 500.000 lei din vânzarea de energie electrică, aproximativ 1.500 de megawați, în condițiile în care stația este proiectată pentru a produce aproximativ 4.500 MW. În 2020 a produs în jur de 400 MW, echivalentul a 120.000 lei. În anul următor stația a produs 1.500 MW, aproximativ 450.000 lei, iar în 2022 am reușit să producem 1.850 MW, ceea ce înseamnă aproximativ 900.000 lei, la actualul actualul preț al megawat-ului, de 480 lei. Deci producția de energie electrică a fost mult sub limitele capacității stației.

Centrala din Săcueni va fi integrată în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionat de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. Astfel, materia primă va fi asigurată din deșeuri biodegradabile.

Următoarea etapă presupune pregătirea proceedurii pentru licitația care va avea ca scop concesionarea Stației de biogaz din Săcueni.

Această măsură va degreva Consiliul Județean Bihor de multe cheltuieli. Ne dorim ca stația să fie administrată mai bine și să dea un randament mult mai mare. Le mulțumesc colegilor de la cele două primării, Săcueni și Diosig, că susțin această inițiativă”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Centrala aflată în proprietatea ADI Ecoland a fost realizată printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013. Aceasta a fost inaugurată anul 2016 și a costat 23,6 milioane lei.

Anterior S-a aprobat Studiul de Fezabilitate pentru Parcul Industrial Marghita

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor