Aproape 200 de acțiuni de igienizare organizate deja în „Luna curățeniei în Bihor”, mai 2022

Acasă > Societate civilă > Aproape 200 de acțiuni de igienizare organizate deja în „Luna curățeniei în Bihor”, mai 2022

Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group a prezentat astăzi stadiul desfășurării campaniei „Luna curățeniei în Bihor”, mai 2022.

Până la momentul transmiterii acestui comunicat de presă, prin website-ul ecolectbihor.ro erau înregistrate deja 197 de acțiuni de igienizare, în condițiile în care la ediția din 2021 au fost înregistrate, în total, de-a lungul unei luni, 200 de acțiuni de igieniare.

În cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor” se desfășoară două concursuri: „Campionatul bihorean al curățeniei” – o competiție între orașele și comunele din județ și „EcoProvocarea” – o competiție între elevii voluntari membri ai unei comunități „EcoClub Bihor” constituită la nivelul fiecărei școli.

S-au înființat 126 de „EcoCluburi” în școlile din Bihor și sunt înscriși peste 8400 de copii. Pentru acest proiect trebuie subliniat rolul important al dascălilor implicați, al Inspectoratului Școlar Județean, cărora le mulțumesc și pe această cale. Nu numai că s-au înscris atât de mulți copii, dar îi vedem zilnic în mai multe acțiuni și în Oradea și prin județ, unde copiii participă împreună cu dascălii, cu primarii și reprezenanți ai unor companii locale, la acțiuni de ecologizare,” a declarat Mircea Mălan.

Între Consiliului Județean Bihor, ADI Ecolect Group, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Consiliului Județean al Elevilor Bihor s-a semnat un protocol de colaborare privind sprijinirea consituirii la nivelul fiecărei școli din Bihor a unui grup de voluntari sub numele de „EcoClub Bihor”.

Toate școlile din Bihor pot participa la concursul „EcoProvocarea”. Elevii trebuie să participe la două acțiuni de igienizare, profesorii coordonatori îi înscriu în concurs, iar A.D.I. Ecolect Group va organiza o tragere la sorți. 3 elevi vor fi desemnați câștigători în fiecare zonă din județ (21 în total). Fiecare elev extras va câștiga un voucher de 500 de lei de la DECATHLON și, în plus, un voucher de 1 000 de lei de la DECATHLON pentru comunitate de elevi voluntari din care face parte, pe principiul unul pentru toți, toți pentru unul.

În ceea ce privește concursul „Campionatul bihorean al curățeniei”, vă reamintim că s-au înscris 94 de primării din 100 eligibile. Concursul se desfășoară în toate cele *șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor  – SMID. Oradea nu participă la acest concurs.

În fiecare din cele 6 zone vor fi acordate câte 3 premii: Locul I: 100.000 de lei, Locul II: 50.000 lei, Locul III: 30.000 lei.

Sumele obținute de câștigători vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor (parcuri, locuri de joacă, etc.).

Vor fi luate în calcul doar următoarele 5 tipuri de deșeuri (colectate de la gospodării și din cadrul campaniilor de igienizare):

  1. Plastic/metal – sacul galben;
  2. Hârtie/carton – sacul alabastru;
  3. Sticlă
  4. DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice)
  5. Deșeuri voluminoase (mobilă, saltele, etc. – cauciucurile nu vor fi luate în calcul).

În realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului va conta cantitatea totală de deșeuri colectată de un oraș sau comună, cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T.

*zona 1B –  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;

zona 2– oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;

zona 3– compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

zona 4– oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

zona 5– oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

zona 6– oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Anterior Fonduri europene pentru actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Bihor

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor