Contact

Ghidurile de finanțare pe mediu, prezentate primarilor din județul Bihor

Acasă > Infrastructură > Ghidurile de finanțare pe mediu, prezentate primarilor din județul Bihor

Astăzi, 8 iulie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Bihor, a avut loc o întâlnire a primarilor din județ cu vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Ion Vasile, și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Eugen Cozma. La discuții au participat, de asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, gazdele evenimentului de astăzi.

Scopul întâlnirii a fost prezentarea celor trei ghiduri de finanțare lansate de AFM: Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, Programul de Iluminat Public și Programul de Împădurire.

La programul de creștere a eficienței energetice au fost incluse mai multe categorii de solicitanți, printre care și consiliile județene, pe lângă unitățile administrativ-teritoriale. Sumele care pot fi alocate sunt cuprinse între 3 și 14 milioane de lei, iar finanțarea se poate acorda în cuantum de 100% pentru cheltuielile eligibile. Conform ministrului mediului, programul are un buget de 1,4 miliarde de lei.

Programul de Iluminat Public prevede, de asemenea, finanțarea în proporție de 100% a cheltuielilor eligibile, bugetul total în 2021 fiind de 500 de milioane de lei. Bugetul de anul acesta al Programului de Împădurire este de 10 milioane de lei.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, i-a asigurat pe primari de sprijinul instituției în efortul de a atrage fonduri: „Problema ecologică este o problemă a prezentului și a viitorului. Comunitatea europeană tratează cu mare atenție acest domeniu și este un domeniu unde comunele și orașele sunt eligibile pe proiecte cu finanțare europeană. Trebuie să acordăm o atenție deosebită oportunităților pe care le avem ca U.A.T.-uri mici. Acum avem prilejul să învățăm din ce nu a funcționat și să corectăm condițiile de eligibilitate, astfel încât aceste programe chiar să devină eficiente. Filozofia noastră este simplă: acest județ se dezvoltă atunci când fiecare comunitate în parte se dezvoltă și interesul nostru este să vă sprijinim, pentru că nu toți aveți resursele financiare și de personal pentru a vă antrena în proiecte cu fonduri europene. Astfel de discuții va trebui să le avem într-un mod și mai aplicat decât acum, în momentul în care aceste ghiduri vor fi definitivate.

Ne dorim un județ curat, ne dorim un județ bine gestionat din punct de vedere al mediului și cu siguranță vom colabora în continuare pentru a identifica cele mai bune soluții. Sunt atât de multe fonduri, atât prin Administrația Fondului de Mediu, cât și prin PNRR, încât nu ne permitem să ratăm aceste oportunități. Bihorul este antrenat să absoarbă bani europeni, iar bugetele locale, chiar dacă sunt mai mici, pot fi folosite drept cofinanțare pentru proiecte mari. O bună parte din bugetul PNRR va fi dedicat proiectelor de mediu. Prin urmare, pentru a crește nivelul de absorbție al fondurilor europene, va trebui să creăm o strategie cu privire la ce proiecte vom accesa în acest domeniu.”, a concluzionat Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

Galerie foto (click pe imaginea de mai jos):

DSC_0117
Anterior A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Parcul Științific și Tehnologic

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor