Contact

Inel rutier metropolitan pentru o mai bună mobilitate

Acasă > Infrastructură > Inel rutier metropolitan pentru o mai bună mobilitate

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat astăzi, 29 septembrie, într-o declarație de presă, realizarea unui inel rutier metropolitan cu o lungime de 20 de kilometri, în partea de sud a municipiului Oradea.

Inelul rutier va avea două benzi, câte una pe sens, va fi clasificat ca drum județean și va asigura o mai bună mobilitate a persoanelor și a mărfurilor în Zona Metropolitană a Municipiului Oradea (ZMO). Acesta este un proiect convenit cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor din ZMO, respectiv Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a explicat traseul noului drum: „Inelul metropolitan va pleca de la o distanță de aproximativ 10 kilometri de Oradea, de la intrarea în Oșorhei dinspre Cluj-Napoca, va ajunge, ocolind Alparea, în zona stațiunii Băile Felix, la intrarea dinspre Beiuș. Drumul Național 76 va fi traversat în acea zonă cu un viaduct înspre localitatea Cordău. În continuare, acest inel metropolitan va merge înspre comuna Nojorid, ocolind satul Apateu, și va face joncțiunea cu drumul național înspre Arad și cu viitorul drum expres Oradea – Arad, pe teritoriul comunei Nojorid”.

Inelul rutier metropolitan ar urma să fie finanțat prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny, în care fiecare unitate administrativ-teritorială are alocată o sumă minimă recomandată.

În baza acestei sume, am luat decizia să ne asociem, în așa fel încât să putem realiza acest proiect important. Finanțarea acestui drum va fi asigurată din cotele care sunt dedicate Consiliului Județean Bihor, o sumă de 140 de milioane de lei, cu TVA, și suma alocată Municipiului Oradea, adică 43 de milioane de lei, cu TVA. La această valoare se va adăuga o confinanțare pe care o va asigura CJ Bihor. În total, estimăm că acest proiect va costa aproximativ 200 de milioane de lei, adică în jur de 40 de milioane de euro. Mulțumesc domnului primar Birta pentru că a fost de acord ca suma dedicată Municipiului Oradea să fie alocată acestui proiect și primarilor din Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, pentru faptul că susțin această investiție, inclusiv prin suportarea unor cheltuieli pentru anumite documentații”, a precizat Ilie Bolojan.

În ședința extraordinară de astăzi, 29 septembrie, Consiliul Județean Bihor a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între CJ Bihor, Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

După aprobarea în consiliile locale a acestui protocol de colaborare și semnarea lui de toate părțile implicate, va fi realizat studiul de prefezabilitate, astfel încât indicatorii să fie aprobați într-un termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență 95/2021.

Studiul de Fezabilitate va fi efectuat în lunile următoare, ca în primăvara anului viitor să fie aprobați indicatorii tehnico-economici și să fie demarată procedura de licitație pentru proiectare și execuție.

Anterior A fost înființată „AIR ORADEA”, compania aeriană locală

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor