Contact

Inelul rutier metropolitan | A fost aprobată declanșarea exproprierilor

Acasă > Transport > Inelul rutier metropolitan | A fost aprobată declanșarea exproprierilor

Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de astăzi, 22 septembrie, declanșarea procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru proiectul „Inel rutier metropolitan Oradea”.

Suprafața totală care necesită a fi expropriată – terenuri, fără construcții, este de 339.980 mp, pe raza comunelor Nojorid (34.580 mp), Sânmartin (198.545 mp) și Oșorhei (106.855 mp).

Valoarea de despăgubire pentru exproprierea proprietăților este de 7.200.439 lei. Terenurile au fost evaluate conform „Studiului de piață aferent anului 2022 privind fondul imobiliar din Județul Bihor”, întocmit de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Inelul rutier metropolitan Oradea va fi un drum nou de 17 kilometri, care va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu viitoarele centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.

Acesta este un proiect strategic pentru județul Bihor. Cea mai circulată zonă din județul Bihor este orașul Oradea și zona metropolitană. Asta rezultă din toate studiile de trafic. La intrările în Oradea dinspre Cluj, Deva și Arad, fiind frecvențe de trafic de cel puțin două sau trei ori mai mari decât orice fel de frecvență de trafic de pe orice drum din județul Bihor, național, județean sau local. De asemenea, pe Centura Oradea, pentru că toate aceste trei drumuri converg spre Centura Oradea, sunt frecvențe de trafic de cel puțin 3-4 ori mai mari față de orice drum din județul Bihor. Prin urmare, realizarea oricăror proiecte de infrastructură nouă în zona metropolitană a Municipiului Oradea este evident că este oportună”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Vă reamintim că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat finanțarea acestui proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Cumulat, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea au asigurată suma de 201 milioane lei, valoarea totală estimată a proiectului fiind de 289 milioane lei, inclusiv TVA. 70% din valoarea totală a investiției va fi finanțată de Guvern, 23% de Consiliul Județean Bihor și 7% de Primăria Municipiului Oradea.

Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la acest viaduct și ajunge în Oșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu. 

Drumul este prevăzut cu două benzi, câte una pe sensul de circulație. Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe girații și două viaducte cu o lungime de 335,8 metri, respectiv 395,8 metri.

Licitația pentru proiectarea și execuția Inelului Rutier Metropolitan a fost lansată în 15 septembrie, iar termenul de depunere a ofertelor este 25 octombrie. Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 196.753.661, 05 și 216.429.027,16 lei, fără TVA. Durata contractului va fi de 24 de luni, din care 6 luni pentru realizarea proiectului tehnic și 18 luni pentru execuție.

Anterior Nod rutier important, la intersecția dintre DX Arad-Oradea și legătura cu A3

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor