Contact

Intrările în Oradea dinspre Nojorid și Biharia vor fi lărgite la patru benzi de circulație

Acasă > Infrastructură > Intrările în Oradea dinspre Nojorid și Biharia vor fi lărgite la patru benzi de circulație

Intrările în Municipiul Oradea pe drumurile naționale DN 19 și DN 79, dinspre Biharia și Nojorid, vor fi lărgite de la două benzi la patru benzi de circulație. Investiția va avea ca efect fluidizarea traficului rutier și diminuarea riscului de producere a accidentelor.

Lungimea totală a sectorului de drum național propus pentru lărgirea de la o bandă la două benzi de circulație pe sens pe DN79 este de 1,6 km, între pozițiile km 108+730 – 110+330. În zona Aeroportului Internațional Oradea va fi amenajat un sens giratoriu care va asigura accesul în condiții de siguranță în parcarea aeroportului.

În ceea ce privește lărgirea DN19, lungimea tronsonului propus este de 3,7 km, între pozițiile km 5+985 – km 9+731.

În acest scop, Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară din 31 martie, un protocol de colaborare între autoritatea județeană, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Primăria Oradea și Asociația de de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea (A.D.I. ZMO).

Conform acordului, Consiliul Județean Bihor va expropria suprafețele de teren necesare investiție, ADI ZMO va realiza documentația tehnică, Primăria Oradea va finanța realizarea documentației, iar CNAIR va executa efectiv lucrările.

Acest proiect este necesar pentru că așa cum știți, Consiliul Județean Bihor are în fază de licitație sau de pregătire a licitației două proiecte importante. Primul este centura comunei Biharia și legătura cu Paleu. Această centură se va termina la ieșirea din Biharia către Oradea, în zona curbei unde sunt destul de multe accidente, cu un sens giratoriu pe care l-am proiectat la patru benzi. Celălalt proiect, înspre localitatea Nojorid, pe DN79, este din fața Aeroportului, unde am amplasa o girație. Astăzi este foarte dificil să ieși din aeroport, să virezi la stânga peste axul drumului înspre Arad. Propunem lărgirea drumului la patru benzi de acolo până la drumul de Livada, unde se vor întâlni încă două drumuri noi: drumul expres Oradea – Arad și brațul de legătură cu viitoarea centură Nojorid”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în ședința ordinară.

Totodată, acesta a mai menționat și faptul că: „Dacă până în toamnă finalizăm atât Studiul de Fezabilitate, cât și exproprierea sau achiziția terenurilor, credem că în anul următor CNAIR va avea în vedere execuția lucrărilor. Astfel, s-ar evita problemele de trafic pe care le avem în Zona Metropolitană Oradea și ar scădea numărul de accidente și poluarea.”

Primăria Oradea a aprobat acordul de asociere în ședința ordinară de joi, 31 martie.

Anterior Spitalul de Psihiatrie Nucet va fi reabilitat cu fonduri europene

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor