Contact

Județul Bihor, model de bună practică în gestionarea deșeurilor

Acasă > Infrastructură > Județul Bihor, model de bună practică în gestionarea deșeurilor

Astăzi, 15 martie, Consiliul Județean Bihor a primit vizita lui Raul Pop, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta a venit în județul Bihor pentru a vedea modul în care se implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

Consiliul Județean Bihor a început implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în luna octombrie, 2020, iar cea mai mare parte a contractelor dintre operatorii de salubritate și cetățeni au fost semnate. Instituția a demarat un alt program pentru curățarea vegetației și a deșeurilor din dreptul acostamentelor și a șanțurilor aferente drumurilor județene din Bihor. De asemenea, vor fi amplasate recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor și în stațiile de autobuz județene.

Până la finalul lunii martie, Consiliul Județean Bihor va încheia protocoale de colaborare cu primăriile orașelor Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, prin care va construi câte o platformă de depozitare cu aport voluntar, care să deservească atât orașele respective, cât și localitățile din zonă.

Pe lângă cele patru orașe, am convenit cu primăriile din Ștei și Sânmartin să construiască aceste primării platformele, pentru că deja le au, iar CJ să achiziționeze containerele pentru depozitare. Aceste platforme vor forma în final o rețea care va oferi posiblitatea fiecărui bihorean ca pe o distanță de cel mult 10 kilometri să poată să își depoziteze cu titlu gratuit toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate prin funcționarea SMID. Vorbim aici de deșeurile care rezultă din construcții și demolări, de cauciucuri, chiuvete, mobilier mare, diferite tipuri de ulei și alte deșeuri care nu fac parte din cele cinci fracții ce formează obiectul SMID. Vrem să achiziționăm apoi și să punem în funcțiune un sistem de gestionare a deșeurilor din zonele montane, pentru că acolo merg în sezon și la sfârșit de săptămână, mii de oameni și problema deșeurilor nu este rezolvată”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președintele A.D.I. Ecolect.

Tot până la finalul lunii martie, A.D.I. Ecolect, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, va depune un proiect pe fonduri europene pentru dezvoltarea unei aplicații integrate pentru managementul deșeurilor din județ.

Este primul județ pe care îl vizitez de la numirea mea în această funcție. Bihor este un județ privilegiat, are câțiva pași înainte. Aici se vede, în primul rând, consecvența. Managementul deșeurilor este un domeniu concret care necesită consecvență și dacă facem câte un mic pas înainte e important ca el să fie bine făcut. Ceea ce se întâmplă în Bihor este o previzionare a ceea ce se va întâmpla și în alte județe. Managementul deșeurilor nu este un moft de moment, este o cerință foarte fermă din partea colegilor noștri din celelalte state membre ale Uniunii Europene, avem de recuperat decalaje pentru a ne ridica la nivelul altor state și să ne protejăm de tot ce înseamnă importuri ilegale de deșeuri. Chiar astăzi am revizuit o versiune a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la capitolul deșeuri, în care se regăsește, din fericire, cam tot ce ne-ați prezentat dumneavoastră deja. Noi am pus în plan, printre altele, și infrastructură suplimentară pentru colectare, creșterea capacității de reciclare, digitalizare, campanii de conștientizare”, a declarat Raul Pop, secretar de stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

DSC_1334

La întâlnirea din Sala Mare a Prefecturii Bihor au participat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor și președinte al A.D.I. Ecolect, Bujor Chirilă, directorul A.D.I. Ecolect, subprefectul Botházy Nándor, viceprimarul Municipiului Oradea, Marcel Dragoș, și reprezentanții firmelor de salubritate, ai Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și ai Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Bihor.

Vizitele oficialului au continuat în teren, la Stația de Tratare Mecano-Biologică și depozitul Eco Bihor și la Stația de transfer Marghita.

Anterior 5 oferte pentru proiectarea și execuția „Parcului Științific și Tehnologic Bihor”

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor