Contact

„Lumină din Lumină” – Concerte de Paște în județul Bihor

Acasă > Cultură > „Lumină din Lumină” – Concerte de Paște în județul Bihor

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat astăzi, alături de Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, și Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, un proiect dedicat Sărbătorilor Pascale.

În perioada 19 martie – 9 aprilie, Consiliul Județean Bihor, Filarmonica de Stat Oradea și Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu 10 primării, Episcopia Ortodoxă și Episcopia Greco-Catolică, organizează o serie de evenimente sub numele „Lumină din Lumină”.

În cadrul acestor evenimente se vor interpreta, de către artiști populari, interpreți de muzică clasică și coruri bisericești, pricesne și cântări specifice acestei perioade. De asemenea, se vor recita psalmi, poezii și imnuri cu tematică creștină.

De ce aceste evenimente? E vorba de refacerea legăturii profunde dintre ființa umană și divinitate, legătură care a fost ruptă prin păcatul primar. În esență, vorbim de lumina pe care Iisus ne-o aduce prin înviere și ne îndeamnă și pe noi să fim părtași. De 2000 de ani încoace, oamenii rememorează sub diferite forme de manifestare această realitate în perioada postului Paștelui și în perioada Sărbătorilor Pascale. Facem acest lucru generație după generație, prin emoții și cântări”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

E binevenită această colaborare, pentru că este o deschidere a Filarmonicii dincolo de Oradea, participând și în alte zone ale județului. Noi o vom susține în cadrul programelor din 6, 7 și 8 aprilie pe soprana Ramona Bolojan. În unele locații vom avea un grup din cadrul corului care va interpreta pricesne preluate din popor. Una dintre artistele lirice ale corului Filarmonicii de Stat Oradea, doamna Ancuța Pop Măslină, va interpreta, de asemenea, câteva pricesne în cadrul unui concert”, a precizat Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.

Seria de evenimente va debuta în data de 19 martie în localitatea Husasău de Criș, la Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și GavrilCorul de copii al bisericii și alți cinci artiști vor interpreta cântări bisericești. Proiectul „Lumină din lumină” se va încheia la Teatrul „Regina Maria” din Oradea în data de 9 aprilie.

Concertele vor avea loc în zece localități din județul Bihor: Husasău de Criș, Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Roșia, Oșorhei, Aleșd, Salonta, Marghita și Oradea. Printre artiștii care se alătură proiectului se numără Daniela Nane, Paula Hriscu, Ramona Bolojan și Maria Coman.

În cadrul concertelor, veți auzi interpretări inedite ale pricesnelor, pricesne despre care unele cercetări spun că s-au împământenit ca tradiție în Ardeal. Ne dorim să subliniem acest dramatism prin care omul, spiritualitatea umană, ajunge la momentul de a se căi, adică își dorește învierea, noutatea. Ne dorim să aducem în fața bihorenilor artiști locali, în mod special, pentru că avem valori acasă, dar vom avea colaborări și cu artiști din exterior”, a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

Programul evenimentelor:

19 martie

Husasău de Tinca, ora 12:00 – Biserica ortodoxă

26 martie

Beiuș, ora 11:30 – Biserica ortodoxă din centru

Ceica, ora 12:00 – Biserica ortodoxă

Ștei, ora 16:00 – Biserica ortodoxă

2 aprilie

Șuncuiuș, ora 11:30 – Biserica ortodoxă

Roșia, ora 12:00 – Biserica ortodoxă

Oșorhei, ora 12:00 – Biserica ortodoxă

Luncasprie, ora 12:00 – Biserica ortodoxă

Aleșd, ora 15:00 – Biserica ortodoxă

7 aprilie

Salonta, ora 17:00 – Casa de Cultură

8 aprilie

Marghita, ora 18:00 – Casa de Cultură

9 aprilie

Oradea, ora 19:00 – Teatrul de Stat Regina Maria (biletele s-au epuizat)

Lista completă a artiștilor și programul le găsiți în documentul atașat:

Anterior Două oferte pentru reabilitarea Spitalului de Psihiatrie Nucet

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor