Muzeul Țării Crișurilor: înapoi în timp prin firul Expoziției de Istorie

Acasă > Fonduri europene > Muzeul Țării Crișurilor: înapoi în timp prin firul Expoziției de Istorie

Muzeul Țării Crișurilor din Oradea reprezintă cea mai importantă instituție de cultură a Bihorului! În acest spațiu unic, privitorul are parte de o întâlnire inedită cu frumusețile, valorile și istoria acestor locuri caracterizate de mixaje etnice, religioase și tradiții ce dăinuie și astăzi.

Și pentru că Muzeul Țării Crișurilor a beneficiat recent de fonduri europene, pe care le-a utilizat în mod eficient în cadrul proiectului „REPARAŢII CAPITALE ŞI AMENAJĂRI INTERIOARE SEDIU NOU – MUZEUL ŢĂRII CRIŞURILOR ORADEA – LUCRĂRI AMENAJARE INCINTĂ ŞI AMENAJĂRI SPECIALE DE MUZEU”, Cod SMIS 116702, Axa prioritară, Prioritate de investiție, AXĂ PRIORITARĂ 5 – ÎMBUNĂTĂŢIREA MEDIULUI URBAN ŞI CONSERVAREA, PROTECŢIA ŞI VALORIFICAREA DURABILĂ A PATRIMONIULUI CULTURAL; Contract de finanțare: nr. 651/11.12.2017, beneficiarul proiectului fiind CONSILIUL JUDEŢEAN BIHOR, este firesc să subliniem câteva aspecte importante.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat impulsionarea dezvoltării locale și valorificarea patrimoniului cultural local prin restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Țării Crișurilor ca obiectiv de patrimoniu cultural al municipiului Oradea.

Acest obiectiv general încadrează proiectul în aria obiectivului specific al priorității de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, respectiv impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Printre obiectivele specifice ale proiectului s-a numărat șirealizarea de intervenții interioare, ce țin de mobilarea sălilor existente cu butaforie, structuri speciale de muzeu care au rol nestructural, respectiv amenajarea sălilor de expoziție în corp A1 și a expozițiilor permanente în corpul A etajul I și Lapidariu. Au fost astfel amenajate și dotate trei secții: SECŢIA DE ŞTIINŢELE NATURII (corp A), SECŢIA DE ISTORIE (corp A) și SECŢIA DE ARTĂ (corp A1);

De la trei bucăți de mozaic roman la peste 450.000 de exponate în 150 de ani

Muzeul Țării Crișurilor își are rădăcinile în așa-numita Societate de Arheologie și Istorie a comitatului Bihor și a orașului Oradea, înființată în 1872, care și-a propus adunarea tuturor antichităților din zonă, atât prin donații, cât și prin achiziții, ocrotirea lor de la distrugere, efectuarea de săpături arheologice și cercetări istorice, iar rezultatele investigațiilor să fie adunate într-un muzeu, pentru a fi expuse publicului. Continuarea articolului, aici:

Anterior Parcul Științific și Tehnologic din Oradea | Stadiul lucrărilor

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003 -
2025
Consiliul Județean Bihor