Pas important pentru realizarea achizițiilor în sistem centralizat

Acasă > Achizitii publice > Pas important pentru realizarea achizițiilor în sistem centralizat

Luni, 24 octombrie, domnul Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, a participat, la Palatul Victoria, în București, la conferința dedicată popularizării și creșterii gradului de conștientizare în rândul autorităților contractante cu privire la beneficiile achizițiilor centralizate la nivel local. Conferința a fost organizată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

Între Consiliul Județean Bihor și ANAP a fost semnat un protocol de colaborare pentru înființarea unei unități centralizate de achiziții, la nivel local. Practic, Unitatea Centralizată de Achiziții (UCA) va derula achiziții pentru Consiliul Județean Bihor și instituțiile subordonate acestuia. Acest proiect se derulează în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții.

Conferința de luni a marcat finalizarea primei etape din cadrul proiectului ,,Sprijin în implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrativce a ANAP și Autorităților Contractante – Cod SIPOCA 625, Cod SMIS 126949”, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, respectiv finalizarea elaborării foii de parcurs necesare pentru înființarea unității de achiziții centralizate la nivelul Consiliului Județean Bihor. În continuare se vor parcurge etapele de implementare și operaționalizare a UCA.

,,Sperăm ca în prima parte a anului viitor UCA să fie operațională și să realizăm primele achiziții în acest sistem. Obiectivul general este cheltuirea eficientă a banului public. De exemplu, bunurile care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor, cum sunt articolele de papetărie sau  birotică, vor putea fi achiziționate centralizat, la prețuri mai bune,” a declarat Călin Gal, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Înființarea Unității Centralizate de Achiziții presupune:

  • Reducerea cheltuielilor generate de achizițiile publice;
  • Profesionalizarea personalului implicat în derularea achizițiilor;
  • Reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziție publică, prin diminuarea riscurilor și a fenomenului de corupție;
  • Acces facil pentru toți operatorii economici interesați de participarea la astfel de proceduri de achiziție,
  • Asigurarea unor servicii de calitate pentru obținerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic și calitativ pentru autoritățile contractante;
  • Îmbunătățirea capacității administrative;
  • Creșterea gradului de transparență în derularea procedurilor de achiziții.
Anterior S-a lansat licitația pentru concesionarea terenului pe care se va construi un hotel

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor