Contact

Protocol de colaborare pentru respectarea legislației privind beneficiarii venitului minim garantat

Acasă > Infrastructură > Protocol de colaborare pentru respectarea legislației privind beneficiarii venitului minim garantat

Astăzi, 22 ianuarie, a fost încheiat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor, cu scopul de a se asigura respectarea legislației privind venitul minim garantat. Obiectivele acestui protocol sunt următoarele: implicarea beneficiarilor cu venit minim garantat apți de muncă în ecologizarea și menținerea curățeniei în județ și monitorizarea permanentă a planurilor de acțiune sau de lucrări de interes local realizate de primării, precum și a situațiilor lunare privind beneficiarii de ajutor social.

În județul Bihor sunt, în medie, 3.100 de persoane care încasează lunar venitul minim garantat, 1.600 dintre acestea fiind apte de muncă. Conform datelor oficiale din luna noiembrie 2020, beneficiarii de ajutor social ar fi prestat, în total, aproximativ 35 de mii de ore de muncă. Unitățile Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) cu cei mai mulți beneficiari de ajutor social apți de muncă sunt: Lugașu de Jos (112 beneficiari), Lăzăreni (98) și Suplacu de Barcău (75). Plățile efectuate în fiecare lună în județul Bihor pentru venitul minim garantat sunt în valoare de 10,2 milioane de lei.

„Este normal și de bun simț să existe o organizare a fiecărei primării, în așa fel încât aceste ore de muncă să se desfășoare cu un randament rezonabil în folosul comunității. Vom avea întâlniri cu primarii din localitățile unde sunt cel puțin 15 beneficiari de ajutor social apți de muncă, sunt peste 30 de U.A.T.-uri în această situație, și le vom solicita ca planurile de muncă să fie reale, adaptate problemelor din fiecare localitate, să nu ne mai trezim cu situații în care un plan este luat cu copy-paste și treci că vei ecologiza Crișul Repede, dar râul nu trece pe la tine prin comună. Scopul nu este să scoatem oamenii de la plata venitului minim garantat, ci scopul corect și moral este ca cei care beneficiază de aceste alocări să desfășoare orele de muncă… Începând cu luna martie ne propunem, după o perioadă de pregătire, de verificare a planurilor de muncă, de discuții cu primarii, ca două echipe mixte ale Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor și ale Instituției Prefectului să fie prezente zilnic pe teren și să înceapă verificările, în așa fel încât să constatăm că planul de lucru este realizat în teren și că oamenii sunt prezenți. Acolo unde se va constata că nu există o organizare, într-o primă etapă se va da un avertisment primăriei, în a doua etapă, conform prevederilor legale, se aplică o amendă primarului pentru nerespectarea prevederilor și, în subsidiar, se suspendă plata acestor drepturi până la clarificarea situației. Consiliul Județean le va solicita primarilor să spună de ce au nevoie ca aceste munci să se desfășoare cu eficiență maximă, de la echipamente de protecție a muncii, la unelte, pentru a putea fi prevăzute în buget”, a declarat președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

„Beneficiarii venitului minim garantat sunt și beneficiari de asigurare medicală. E foarte important pentru dânșii și pentru familiile dânșilor. Titularii de contract, cei care sunt în medie 3100 au și aparținători care sunt beneficiari indirect. Aceste planuri de muncă, prin lege, consiliile locale au obligația să le aprobe în prima ședință din an. În luna ianuarie fiecare consiliul local trebuie să adopte o hotărâre cu acest plan defalcat pe luni. O altă chestiune pe care am convenit-o cu domnul președinte Ilie Bolojan este că vom constitui un grup de lucru alcătuit de la mai multe instituții care vor face o analiză a situației persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat și alocație de susținere a familiei. Acest grup de lucru va veni, în cel mult două luni, și cu propuneri legislative. Sunt câteva minusuri în legislație pe care le vom putea îmbunătăți”, a precizat Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

Protocolul intră în vigoare de astăzi și se încheie pe o perioadă de doi ani.

În cadrul conferinței de presă de astăzi, prefectul județului, Dumitru Țiplea, a prezentat în detaliu situația privind campania de vaccinare din Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a adăugat: „Pentru noi este important ca în Oradea să se aprobe în următoarea perioadă o suplimentare a numărului de fluxuri de vaccinare, pentru că aici densitatea populației este cea mai mare, sens în care am făcut solicitări pentru a se aproba această chestiune și sper ca în următoarea va fi luată în considerare acest aspect. Acest lucru depinde, bineînțeles, și de numărul de doze de vaccin pe care România îl primește și de capacitatea de a crește cantiatea repartizată județului Bihor. Acest fenomen îl avem în aproape toate reședintețele de județ. Chiar dacă, din punct de vedere geografic, s-a aprobat o acoperire a tuturor județelor, cererea cea mai mare și epuizarea locurilor s-a făcut în reședințele de județ”.

Anterior Achiziție publică pentru contractarea documentației tehnice la Drumul Expres Oradea – Arad

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor