Contact

Se extinde magistrala de gaz în zona Aleșd

Acasă > Fără categorie > Se extinde magistrala de gaz în zona Aleșd

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat extinderea rețelei de gaz în zona Aleșd, de-a lungul râului Crișul Repede. Magistrala va conecta astfel județele Bihor și Cluj, printr-un proiect realizat de Transgaz.

Consiliul Județean Bihor a emis pe 9 februarie certificatul de urbanism pentru comunele Borod, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Aștileu, orașul Aleșd și comuna Lugașu de Jos. Magistrala de 70 de kilometri va lega Lugașu de Jos, din județul Bihor, de Huedin, din județul Cluj. Studiul de fezabilitate se află în curs de elaborare, cu termen de finalizare în luna august a acestui an.

În toamna acestui an, Transgaz ar urma să organizeze licitația pentru selectarea unui constructor, iar din primăvara anului viitor ar trebui să înceapă lucrările. În paralel cu aceste lucrări, în parteneriat cu primăriile din zonă, ne propunem să construim rețele de distribuție în așa fel încât, spre finalul anului 2024, să se poată alimenta cu gaz locuințele și firmele. Luni (7.02.2022) am avut la Aleșd o întâlnire cu primarii din zonă și am convenit pașii pe care îi vom urma. Mulțumesc companiei Transgaz pentru realizarea acestui proiect ce va permite accesul locuitorilor de pe valea Crișului Repede la rețele de gaz”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Localitățile Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd au finalizat studiile de fezabilitate. După avizarea Transgaz privind racordarea la noua magistrală, din primăvara acestui an va putea fi declanșată procedura de concesionare a rețelelor pentru aceste patru U.A.T.-uri. 

Celelalte comune, de la Aleșd în amonte spre Vadu Crișului și Bratca, își vor pregăti datele preliminare în scopul constituirii unei Asociații de Dezvoltare care să solicite conectarea în magistrală. Până la sfârșitul lunii martie se va decide, de către fiecare consiliu local, dacă vor intra în proiect. Comunele care vor decide să introducă rețele de gaz își vor realiza studiile de fezabilitate până la sfârșitul acestui an. Anul viitor și aceste comune vor trece la concesionarea rețelelor”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Bihor.

Consiliul Județean Bihor va asigura o cofinanțare pentru realizarea rețelei de distribuție.

Anterior A fost semnat contractul pentru proiectarea Centrului Cultural Multifuncțional

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor