Contact

Trei variante pentru Centura Beiuș, în analiză

Acasă > Infrastructură > Trei variante pentru Centura Beiuș, în analiză

Centura_Beius

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat astăzi, 8 februarie, cele trei trasee aflate în analiză pentru Varianta ocolitoare Beiuș. Astfel, Varianta 1, cu cea mai mare lungime, propusă în anul 2010, ocolește atât municipiul Beiuș, cât și orașul Ștei, și localitățile dintre cele două orașe, are o lungime 27,3 de kilometri, iar valoarea estimată a acesteia este de peste 150 de milioane de euro. Celelalte două trasee propuse au în vedere doar ocolirea municipiului Beiuș. Varianta 2, cea mai îndepăratată de oraș, are o lungime de 6,8 kilometri, iar varianta 3, cea mai apropiată de oraș, are o lungime de 6,4 kilometri. Costurile pentru fiecare dintre cel de-al doilea sau al treilea traseu ar fi de aproximativ 32 de milioane de euro, de 5 ori mai puțin decât varianta propusă în urmă cu 11 ani. 

„Aceste variante vor rămâne în analiză două săptămâni, urmând ca după această perioadă să derulăm procedurile de analize multicriteriale în așa fel încât să obținem avizul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). De asemenea, vom emite hotărâri de Consiliu Județean și Municipal Beiuș privitoare la varianta pe care cele două unități administrativ-teritoriale o vor susține, în așa fel încât din luna martie să putem să ne apucăm efectiv de realizarea documentațiilor tehnice pentru realizarea variantei finale a Centurii Beiuș. Ne propunem ca în luna mai să avem toată documentația realizată și, după obținerea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și de expropiere, să derulăm procedura efectivă de licitație pentru selectarea unui constructor pentru a începe lucrările, în așa fel încât la finalul anului 2023 centura să devină operațională.”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

În județul Bihor există câteva zone cu probleme de trafic. Cea mai intens circulată este Zona Metropolitană Oradea (ZMO), trafic care va fi descongestionat după realizarea drumurilor județene ocolitoare. Alte zone aglomerate sunt orașele traversate de drumuri naționale: Aleșd, Salonta și Beiuș. Numărul mașinilor care tranzitează Salonta va scădea odată cu realizarea Drumului Expres Oradea-Arad, în timp ce la centura Aleșd au început lucrările de realizare a ridicărilor topografice și a studiului de fezabilitate, municipiul Beiuș fiind cea de-a treia localitate cu probleme de trafic pe drumuri naționale din județul Bihor. La intrarea în Beiuș dinspre Oradea circulă aproximativ 6.000 de mașini pe zi, iar la ieșire înspre Ștei, aproximativ 4.000 de mașini în 24 de ore.

Tranzitul prin Beiuș se face din semfor în semafor, din intersecție în intersecție, bară la bară, cei care sunt în tranzit și locuitorii municipiului Beiuș pierzând minute în șir atunci când trec pe această arteră princială din centrul Beiușului. În afara străzilor care intră în drumul principal, Beiușul este o intersecție de 4 drumuri județene. De pe cel mai aglomarat drum, pe relația Roșia – Remetea – Delani – Beiuș, intră în oraș aproape 2 mii de mașini zilnic, pe restul circulând în jur de 1.000 de mașini în 24 de ore (drumul județean spre localitățile Nimăești – Curățele, cel din zona Nord-Est spre comuna Budureasa – Stâna de Vale și drumul județean din Sud-Vest spre Finiș). Asta înseamnă că nu neapărat numărul de mașini este problema, ci că toate converg în intersecții diferite, la care se mai adaugă drumurile secundare din Beiuș și semafoarele, deci trebuie să rezolvăm această problemă și pentru cei din Beiuș și pentru cei aflați în tranzit cu această centură. Probleme nu avem în Drăgănești sau Rieni, de exemplu, sau în zona orașului Ștei, ci problema efectivă o avem în Beiuș. Prin urmare, considerăm că varianta 1 care costă foarte mult, peste 150 de milioane de euro, adică peste 5,6 milioane de euro/km, este o variantă greu fezabilă în acest moment. Ne-am concentrat să căutăm o soluție pentru zona critică. Aveam două variante de analiză, să ocolim Beiuș prin zona de șes înspre Crișul Negru, ceea ce ar fi prespus să facem poduri peste Criș cu problemele și costurile aferente, sau să nu ocolim Crișul Negru, ceea ce ar fi însemnat exproprieri masive în zona de vărsare a văii Nimăiești în Criș. Ar fi fost zeci de case expropiate. Discutând cu Primăria Municipiului Beiuș, am optat pentru varianta de ocolire prin zona de Nord – Est, aceasta intersectându-se cu cele trei drumuri județene și preluând traficul de pe ele. Traseele 2 și 3 ar reprezenta o variantă mai bună din punct de vedere al costurilor.”, a argumentat președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan.

Documentul „Variante ocolitoare Beiuș” va fi publicat în transparență decizională astăzi, 8 februarie. Cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul Consiliului Judeţean Bihor, în termen două săptămâni de la data publicării acestuia pe site-ul Consiliului Judeţean Bihor. Documentul poate fi consultat pe site-ul propriu, la rubrica transparență decizională.

În cadrul aceleași conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Bihor a prezentat stadiul altor proiecte derulate de instituție.

Pentru drumurile din ZMO am primit 7 oferte pentru realizarea proiectelor tehnice. Ne propunem ca până la finalul acestei luni să finalizăm procedura de selectare a acestora, în așa fel încât să desemnăm un câștigător la începutul lunii martie, să putem semna contractul de proiectare cât mai repede posibil. Teoretic, dacă toate lucrurile sunt în bună regulă, în toamnă am putea avea proiectul tehnic finalizat și am putea derula procedura de licitație pentru începerea lucrărilor. E vorba de drumurile din Oșorhei, Nojorid și Sântandrei. De asemenea, vă pot informa că procedura de licitație pentru studiul de fezabilitate al drumului expres Oradea-Arad a fost prinsă în verificare de către Autoritatea Națională de Achiziții Publice (ANAP), fiind un proiect mare de aproximativ 10 milioane de euro. Am primit săptămâna trecută observațiile Autorității legate de caietul de sarcini. Le-am acceptat, am modificat documentația. Astăzi, împreună cu toți partenerii noștri, semnăm din nou documentația. Cred că săptămâna aceasta procedura de achiziție va fi publicată în SICAP. Vă pot informa, de asemenea, că am achiziționat camerele de luat vederi pe care Poliția Națională le va folosi împreună cu Garda de Mediu în Bihor în vederea supravegherii zonelor unde se depozitează frecvent ilegal deșeuri”, a adăugat Ilie Bolojan, la finalul conferinței de presă.

Anterior 7 oferte pentru Proiectele Tehnice la drumurile din Zona Metropolitană Oradea

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor