Contact

Valorile proiectelor în derulare, actualizate după majorarea prețurilor la materialele de construcții

Acasă > Economie > Valorile proiectelor în derulare, actualizate după majorarea prețurilor la materialele de construcții

În ședința ordinară de vineri, 8 iulie, Consiliul Județean Bihor a actualizat valorile contractelor aflate în derulare. Este vorba de actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru 16 proiecte.

Din cauza majorării prețurilor pe piața materialelor de construcții, valorile proiectelor existente necesită majorări cuprinse între 5 și 35%, în funcție de momentul în care au fost încheiate contractele și de sursa de finanțare.

Printre proiectele de hotărâre adoptate la ședința de astăzi a Consiliului Județean Bihor se numără: reabilitarea și modernizarea DJ 767 Sâmbăta – Dobrești, reabilitarea și modernizarea DJ 764 Roșia – Aștileu, traseul regional Transilvania Nord – Drumul Apuseni, Centura Aleșd, Cabana Vadu Crișului și proiectul strategic pe sănătate RO HU 449, care include realizarea a două centre medicale de urgență la Padiș și Stâna de Vale. 

Reechilibrarea contractelor a fost realizată ținând cont de două acte normative adoptate de Guvernul României.

La 30 august 2021, Guvernul României a adoptat ordonanța nr. 15, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, potrivit căreia contractele de achiziție se ajustează, în condițiile ordonanței, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor utilizate, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor.

La 9 mai 2022, Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență  nr. 64 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Potrivit acestuia, în cazul acestor proiecte se constituie un fond de rezervă pentru reechilibarea contracterlor de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziție.

Anterior Guvernul, undă verde pentru Centura Beiuș

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse

Copyright © CJBihor 2003-2023. Consiliul Județean Bihor